ကဆစ္သီး ေၾကာ္ခ်က္


အညာကေန အေမ တကူးတက မွာထည့္ေပးလုိက္တဲ့ ကဆစ္သီးကုိ စားသာစားခ်င္တာ ဘယ္လုိခ်က္ရမလဲ ေမ့ေနလုိ႔ အေမက ခ်က္ပံုခ်က္နည္း စာနဲ႔ ေရးေပးလုိက္ပါေသးတယ္။အညာသူမ စစ္စစ္ၾကီးရဲ႔ အညႊန္းအတုိင္းခ်က္ထားတဲ့ ရန္ကုန္သူ စစ္စ္ရဲ႔ ခ်က္နည္းေလး ၾကည့္ၾကည့္ပါဦး။

ပါ၀င္ေသာ ပစၥညး္မ်ား
ကဆစ္သီး ၁၀ လံုးခန္႕
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂ လံုး
ၾကက္သြန္နီ အေသး ၁ လံုး  (ၾကိတ္ထားရန္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၃ မႊာ (ၾကိတ္ထားရန္)
ငရုတ္သီး အစိမ္းမွဳန္႕ အနည္းငယ္
ပုစြန္ငါးပိ အနညး္ငယ္
ဆား အနည္းငယ္
ဆီ အနည္းငယ္
အခ်ိဳမွဳန္႕ အနည္းငယ္

ကဆစ္သီးဆုိတာ အျပင္ပန္းက ၾကည့္ရင္ ဖရဲသီး အေသးစားပံုစံေလးလုိပါပဲ။ အထဲက အသားကေတာ့ သခြားသီးနဲ႕ တူပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သူ႕အရသာကေတာ့ တစ္ခ်ိဳ႕က ခ်ဥ္ျပီး တစ္ခ်ိဳ႕က ခါးပါတယ္။ ဘယ္ဟာခ်ဥ္ျပီး ဘယ္ဟာခါးလဲဆုိတာ ကိုယ့္အေနနဲ႕ေတာ့ အျပင္ကၾကည့္ရင္ မသိပါဘူး။ အဲဒိေတာ့ ဘာလုပ္ၾကည့္ရလဲဆုိေတာ့ အခြံခြာ ထပ္ျခမ္းျခမ္းျပီး လွ်ာနဲ႕ တုိ႕ ၾကည့္ရပါတယ္။


ကဲ စကားေတြမ်ားေနလုိ႕ မျပီးဘူး။ စခ်က္ၾကရေအာင္။

ကဆစ္သီးကုိ အခြံခြာ၊ ထပ္ျခမ္းခြဲျပီးလွ်ာျဖင့္ တုိ႕ျမည္းၾကည့္ပါ။
ခါးတယ္ဆုိရင္ အထဲက အေစ့ေတြကုိ ထုတ္ျပီး၊ မခါးရင္ အေစ့မထုတ္ဘဲ အျခမ္းလုိက္ ခ်က္မယ့္အုိးထဲ ထည့္ပါတယ္။


ခရမး္ခ်ဥ္သီး နွစ္လံုးခန္႕ကုိ အေစ့ထုတ္ျပီး လက္ျဖင့္ ဖ်စ္ျပီး ေျခ ထည့္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္အျဖဴအနီေထာင္းထားတာကုိ ထည့္၊
ပုစြန္ငါးပိ အနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီး အစိမ္းမွဳန္႕ အနည္းငယ္၊ ဆီ၊ ဆား၊ အခ်ိဳမွဳန္႕ (စားသံုးလွ်င္) အနည္းငယ္ထည့္ျပီး လံုးခ်က္ပါ။

ငရုတ္သီးအနံ႕ ေပ်ာက္သည္အထိ လံုးခ်က္ျပီး ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ ကဆစ္သီးနူးသည္အထိ တည္ပါ။
ကဆစ္သီးနူးျပီး ဆီက်န္ ေရက်န္ အေနအထားတြင္ ဟင္းအုိးမီးဖုိေပၚမွ ခ်လုိ႕ရပါျပီရွင္။


ခ်က္ပံုခ်က္နည္း တစ္ေနရာနွင့္တစ္ေနရာ ကြဲနုိင္ေသးေပပမယ့္ ဒီနည္းကေတာ့ ကုိယ္တုိ႕ အညာအိမ္က အိုးသူၾကီး အေဒၚရဲ႕ ခ်က္နည္းပါ။

ရြာမွာဆုိရင္ေတာ့ ဗူးရြက္ဟင္းခ်ိဳ၊ အမဲေၾကာ္၊ ကဆစ္သီးဟင္း၊ ငရုတ္သီးေထာင္းဆိုလုိ႕ကေတာ့ ထမင္း၀ုိင္းထဲ စကားမေျပာတမ္း ေခါင္းငံု႕ေလြးၾကတာ ထမင္း၀ုိင္းေဘးခ်ထားတဲ့ ထမင္းအုိးထဲက ထမင္း အျမဲ ေျပာင္တလင္းခါစျမဲပါ။

သူမ်ားေတြ ၾကိဳက္မၾကိဳက္ထက္ ကုိယ္ကေတာ့ ဒီဟင္းေလးစားမိတုိင္း အညာမွာေနခဲ့ရတဲ့ အခ်ိန္ေလးေတြကုိ ျပန္ေရာက္သြားသလုိပါပဲ။ ေျပာရင္း စားခ်င္လာျပန္ျပီ။




No comments:

Post a Comment

ဆန္းဆန္းတင့္ (၁) ၊ ၾကြက္ကေလးနဲ႕ ကုိယ္

ကုိယ္ဟာ ဆန္းဆန္းတင့္သူတစ္ေယာက္ပါ။ အဲဒိအေၾကာင္းနဲ႕ ပတ္သတ္လုိ႕ အရင္ကေတာ့ ေပါ့ေပါ့ဆဆပါပဲ။ တျဖည္းျဖည္း ေပ်ာ္ရႊင္မွဳေတြ နည္းနည္းလာတာက...