ေၾကးအုိး၊ ေၾကးအုိး ဆီခ်က္ (၀က္)

ဒီတစ္ပတ္ေတာ့ သူ႔အၾကိဳက္ ေၾကးအိုးလုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ အရင္ကလည္း လုပ္စားဖူးေပမယ့္ ဘေလာ့တကာ လွည့္လည္ဖတ္ရွဴျပီး သူမ်ားခ်က္နည္းကုိ အတုခိုးခ်က္ရသူတုိ႔ ထံုးစံအတုိင္း ေမ့သြားပါတယ္။ အခုလည္း ေနာက္တစ္ခါ ထပ္ ရွာရေဖြရျပန္ပါတယ္။ ဒီတစ္ခါ ရွာရတာ အရင္ကေလာက္ မလြယ္ေတာ့မွန္း ေတာ္ေတာ္သိလာပါတယ္။ တစ္ခ်ိဳ႔ ဘေလာ့ေတြ လင့္ခ္ေသသြားျပီး တစ္ခ်ိဳ႔ ဘေလာ့ေတြရွာမေတြ႔ေတာ့ပါဘူး။ ဒီေတာ့ ေတြ႔သမွ် ဘေလာ့ေတြထဲကေနျပီး ကုိယ္လုပ္နုိင္မယ္ထင္တာေလးေတြ ကူးခ်ရပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခါ ရွာရလြယ္ေအာင္၊ ကိုယ့္ဆီမွာ ခ်မွတ္ထားဖုိ႔အတြက္ ခ်က္ေနရင္း ဓာတ္ပံုေလးေတြ ရုိက္လုိက္ပါတယ္။ စု၊တု၊ျပဳ ေၾကးအုိးခ်က္နည္း လာပါျပီ။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္ရိုး
၀က္သားနုတ္နုတ္စဥ္း (သုိ႔) ၀က္အေၾကသား
၀က္ကလီစာ (အူခ်ိဳ၊ လွ်ာ၊ နွလံုး၊ အသဲ)
ၾကာဇံ (ဆန္ၾကာဇံ)
ငံုးဥ
ပဲျပား
ခုဆုိင္ (က်ဳဆုိင္)
ၾကက္ဥ
မုန္ညင္းစိမ္း
ငရုတ္သီးစိမ္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ေကာ္မွဳန္႔
တရုတ္မဆလာ
ဆား
သၾကား
အခ်ိဳမွဳန္႔
နွမ္းဆီ
ပဲငံျပာရည္
ငရုတ္ေကာင္း
ရွာလကာရည္
ဘံုေက်ာင္း ငရုတ္ဆီ

၁။ ၀က္ရိုးကုိ ေရေဆးျပီး ျပဳတ္ပါ။ အေပၚယံအဆီမ်ားေ၀့လာလွ်င္ ဖယ္ရွားမည္ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ျပဳတ္ေသာအခါ အရသာ မထည့္ေသးပါ။ ၀က္ရိုးျပဳတ္အုိးကုိ မီးဖုိေပၚတင္ျပီး က်န္ေသာအရာမ်ားကုိ ျပင္ဆင္ပါမည္။
(ထုိအေတာအတြင္း ၀က္ရိုးျပဳတ္ေရမွ အဆီမ်ားေ၀့လာပါက ဖယ္ရွားပါ။ အဆီမ်ားအားလံုး ကုန္သြားေသာအခါ ဆား၊သၾကား၊ အခ်ိဳမွုန္႔အနည္းငယ္တုိ႔ကုိ ထည့္ျပီး အရသာသြင္းပါ။)



၂။ ၾကာဇံကုိ ေရစိမ္ထားပါ။


၃။ ၀က္သား အေၾကသား၊ သုိ႔မဟုတ္ အေၾကသားမ၀ယ္ပါက အသားကုိ နုတ္နုတ္စဥ္းပါ။ ပဲငံျပာရည္ (အပ်စ္ သု႔ိမဟုတ္ အက်ဲ)၊ ေကာ္မွဳန္႔၊ တရုတ္မဆလာ၊ ဆား၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ အခ်ိဳမွဳန္႔ (သံုးတတ္လွ်င္ထည့္)၊ ၾကက္ဥ တစ္လံုး၊ ကုဆုိင္ (က်ဴဆုိင္) ကုိ နုတ္နုတ္စဥ္းထည့္၊ အားလံုးထည့္ျပီး ေသခ်ာနယ္ကာ ေခတၱနွပ္ထားပါ။ 





၄။ ၀က္ကလီစာမ်ား (၀က္အူခ်ိဳ ရွာမရသျဖင့္ မထည့္နုိင္၊ ၄င္းရပါက ပုိေကာင္းမည္။) ၀က္အသဲ၊ လွ်ာနွင့္ နွလံုးတုိ႔ကုိ တစ္မ်ိဳးစီ ေရစင္စင္ေဆး၊ ဆား၊ အခ်ိဳမွဳန္႔အနည္းငယ္တုိ႔နွင့္ နယ္ကာ၊ ျပဳတ္ထားပါမည္။ တစ္မ်ိဳးစီကုိ ေရလဲျပီး ျပဳတ္ပါ။




၅။ ငံုးဥမ်ားျပဳတ္ျပီး အခြံခြာထားပါ။




၆။ ပဲျပားမ်ားကို အေနေတာ္ တံုးထားပါ။



၇။ မုန္ညင္းစိမ္းကုိ အရြက္မ်ားေျခြထားပါ။



၈။ ငရုတ္သီးစိမ္းနွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ျပဳတ္ျပီး ေထာင္းထားပါ။ ထုိ႔ေနာက္ေရေနြး၊ ရွာလကာရည္ အနည္းငယ္၊ သၾကား အနည္းငယ္တုိ႔ထည့္ျပီး ငရုတ္သီးအခ်ဥ္ျပင္ထားပါ။  ငရုတ္ဆီအတြက္ ပင္နီစူးလားမွ တရုတ္ဘံုေက်ာင္း ငရုတ္ဆီကုိ အဆင္သင့္ျပင္ထားပါ။




၉။ နွမ္းဆီကုိ ပူေအာင္တည္ျပီး ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ထည့္ မီးပိတ္ပါ။ 


၁၀။ ခုဆုိင္ (က်ဳဆုိင္)ကုိ လုိသေလာက္အရြယ္ျဖတ္ထားပါ။



၁၁။ ေၾကးအုိးဆီခ်က္အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ေထာင္းကာ ဆီခ်က္ခ်က္ထားပါ။ တရုတ္အစားအစာျဖစ္ေသာေၾကာင့္ နႏြင္းမွဳန္႔မထည့္သင့္ပါ။ ဒီမွာေတာ့ လြယ္လြယ္ကူကူ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ကုိ ေထာင္း၊ ဒယ္အုိးထဲဆီထည့္ ပူေသာအခါ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴၾကာ္ေထာင္းကုိ ထည့္ကာ မီးခ်က္ခ်င္းပိတ္လုိက္ပါတယ္။ လူပ်င္းနည္းေပါ့။





ေၾကးအုိးျပင္ဆင္ပံု
အုိးငယ္တစ္လံုးထဲသုိ႔ ၀က္ရုိးျပဳတ္ရည္ ေယာက္ခ်ိဳ ၃ ဇြန္းထည့္ပါ။ ဆူလာေသာအခါ နယ္ထားေသာ အသားအေၾကမ်ားကုိ လက္နွင့္ဆုပ္ျပီး ထည့္ပါ။ ထုိ႔ေနာက္ ငံုးဥ၊ ပဲျပား၊ ၀က္ကလီစာျပဳတ္မ်ား နွင့္ ၾကာဇံကုိထည့္ပါ။ ၾကာဇံနူးေသာအခါ မုန္ညင္းစိမး္ရြက္၊ ျဖတ္ထားေသာ ခုဆုိင္၊ ဆားႏွင့္ နွမ္းဆီငရုတ္ေကာင္းေမႊးကုိ ထည့္ျပီး ခဏအၾကာ စားမည့္ပန္းကန္ထဲသုိ႔ ေလာင္းထည့္ပါ။ ေၾကးအုိး ပူပူေလးကုိ ငရုတ္သီးစိမ္းအခ်ဥ္၊ ငရုတ္ဆီ တုိ႔ျဖင့္စားနုိင္ပါျပီ။

ေၾကးအုိးဆီခ်က္ျပင္ဆင္ပံု
အုိးငယ္တစ္လံုးထဲသုိ႔ ၀က္ရုိးျပဳတ္ရည္ ေယာက္ခ်ိဳ ၁ ဇြန္း ခြဲခန္႔ ထည့္ပါ။ ဆီခ်က္ျဖစ္သျဖင့္ ေရခန္းသည္အထိ တည္မည္ ျဖစ္သည္။ ဆူလာေသာအခါ နယ္ထားေသာ အသားအေၾကမ်ားကုိ လက္နွင့္ဆုပ္ျပီး ထည့္ပါ။ ထုိ႔ေနာက္ ငံုးဥ၊ ပဲျပား၊ ၀က္ကလီစာျပဳတ္မ်ား နွင့္ ၾကာဇံကုိထည့္ပါ။ ၾကာဇံနူးေသာအခါ မုန္ညင္းစိမး္ရြက္၊ ျဖတ္ထားေသာ ခုဆုိင္၊ ဆားႏွင့္ နွမ္းဆီငရုတ္ေကာင္းေမႊးကုိ ထည့္ျပီး ခဏအၾကာ စားမည့္ပန္းကန္ထဲသုိ႔ ေလာင္းထည့္ပါ။ အေပၚမွ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ကုိ မ်ားမ်ားပံုပါ။ ဟင္းခ်ိဳအတြက္ ေနာက္ထပ္ ၀က္ရိုးျပဳတ္ရည္ ၁ ဇြန္းခန္႔ထပ္တည္ပါ။ ဆူေသာအခါ ဆားအနည္းငယ္ခပ္၊ မုန္ညင္းစိမ္းရြက္ထည့္ျပီး ခဏအၾကာတြင္ ဟင္းခ်ိဳရပါျပီ။ ေၾကးအုိးဆီခ်က္ ပူပူေလးကုိ ငရုတ္သီးစိမ္းအခ်ဥ္၊ ငရုတ္ဆီ တုိ႔ျဖင့္စားနုိင္ပါျပီ။





မွတ္ခ်က္။   ။ ငါးဖယ္လံုးနွင့္ ၀က္အူခ်ိဳပါလွ်င္ ပုိေကာင္းသည္။

1 comment:

  1. စားလို႔ေကာင္းမဲ့ပံုပဲ..
    ဗိုက္ဆာလာၿပီ..

    ReplyDelete

Penang 4D3N Free & Easy - Intro

ပီနန္က်ြန္း၊  မေလးရွားနုိင္ငံ။ ေအာက္တုိဘာ ၆ ရက္မွ ၉ ရက္။ စေန၊ တနဂၤေနြ၊ တနၤလာ၊ အဂၤါ။ ဒီလုိေတြ စီစဥ္ၾကတာ။ ဒီခရီးကေတာ့ သြားခါနီး ၂ ရက္အ...