ကုိရီးယား ၀က္သားကင္

ကုိရီးယား ၀က္သားကင္ ဆလပ္ရြက္ထုပ္
(samgyeopsal-gui)


ကုိရီးယားအသားကင္ ဘူေဖးစားတုိင္း တျခားအသားေတြထက္ ၀က္သားသံုးထပ္သား ကင္တာကုိ ဆလပ္ရြက္နဲ႕ ထုပ္စားရတာ အရမ္းၾကုိက္ပါတယ္။ ဘူေဖးဆုိေတာ့ စိတ္ၾကိဳက္စားလြန္းလုိ႕ လူက တစ္ခါစား အနည္းဆံုး ၁ ေကဂ်ီေလာက္ တုိးေနေလေတာ့ ေနာက္ပုိင္းက် အိမ္မွာ လုပ္စားပါတယ္။ နဲနဲေတာ့ limit နဲ႕ ျဖစ္သြားတာေပါ့ေလ။

စင္ကာပူမွာေနတဲ့မွာ ေနတဲ့ ကုိရီးယားလူမ်ိဳးေတြကေတာ့ ၀က္သားကုိ wet market ကေန၀ယ္ျပီး ေရာင္းတဲ့သူကုိ ကင္ဖုိ႕အတြက္ ဆိုျပီး လွီးခုိင္းပါတယ္။ ကုိယ္ေတြကေတာ့ မေျပာတတ္ေတာ့ Fareprice တုိ႕ Giant တုိ႕လုိ super market ကပဲ ခဲထားတဲ့ သံုးထပ္သား အထုပ္ကုိ၀ယ္ပါတယ္။ ေဟာ့ေပါ့ထဲ ထည့္စားတဲ့ ပါးပါးေလးေတြ မဟုတ္ပါဘူး။ ထူထူကုိ၀ယ္တာပါ။
ဒါက NTUC Fairprice က ၀ယ္ေနက် အထုပ္

ဒါက Giant က ၀ယ္ေနက် အထုပ္

ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၀က္သား သံုးထပ္သားျပား
ဆား - အနည္းငယ္
နွမ္းဆီ - အနညး္ငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္နီ  - အလံုးၾကီးတစ္လံုး
ငရုတ္သီးစိမ္းအေတာင့္ၾကီး
ဆလပ္ရြက္
ကုိရီးယား ငရုတ္ဆီ ( supermarket ေတြမွာ ssamjang soybean paste ဆိုျပီး ဗူးေလးေတြ ေရာင္းပါတယ္)
ေငြအပ္မွိဳ (မထည့္လည္းရ)

ကုိရီးယားလူမ်ိဳးေတြက ပံုမွန္အားျဖင့္ ၀က္သားကုိ စားပြဲတင္ကင္စက္ေပၚမွာ ကင္ရင္းစားေလ့ ရွိပါတယ္။
ကုိယ္ကေတာ့ အဲဒိကင္စက္မရွိတဲ့အတြက္ oven နဲ႕ပဲ ကင္လုိက္ပါတယ္။

၀က္သားျပားမ်ားကင္ရန္အသင့္


၁။ ၀က္သားကင္ရန္ 
၀က္သားကုိ ဆားအနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္အနည္းငယ္၊ နွမ္းဆီအနည္းငယ္ျဖင့္ နယ္ျပီး နွပ္ထားပါတယ္။ ကိုယ္ေတြသာ အသားကုိ တစ္ခုခုနဲ႕ မနယ္ရရင္ မေနတတ္လုိ႕ လုပ္တာပါ။ ရံုးက ကုိရီးယား လူမ်ိဳးေတြနဲ႕ အကင္စားျဖစ္ရင္ေတာ့ သူတုိ႕က ၀က္သားကုိ ဘာနဲ႕မွမနယ္ဘဲ ဒီအတုိင္းကင္တာပါ။ oven ကုိ အပူခ်ိန္ ၂၁၀ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ခန္႕ထားျပီး တစ္ဘက္ကုိ  မိနစ္၃၀ ကင္ပါတယ္။ မိနစ္ ၃၀ ဆုိေပမယ့္ မိနစ္၂၀ ေလာက္ကင္အျပီးမွာ ထုတ္ၾကည့္ျပီး စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆုိ ေနာက္တစ္ဘက္ကုိ ေနာက္ထပ္ မိနစ္ ၃၀ ဆက္ကင္ပါတယ္။ ၀က္သားကင္တဲ့ ဗန္းထဲကုိ ၾကက္သြန္နီ အကြင္းလုိက္ထူထူလွီးထားတာကုိပါ ထည့္ကင္လုိက္ပါတယ္။ ေငြအပ္မွိဳ ကုိလည္း ထည့္ကင္ပါ။

ငရုတ္ဆီ၊ ပဲငပိ၊ နွမ္းဆီ၊ နွမ္း

နယ္ရန္အဆင္သင့္

ငရုတ္ဆီရျပီ

၂။ ssamjang ငရုတ္ဆီ ျပဳလုပ္ရန္
တကယ္လုိ႕ ssamjang  ငရုတ္ဆီ ၀ယ္ျပီးသားရွိတယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဒီအဆင့္ကုိ ေက်ာ္လုိက္ပါ။ အိမ္မွာက hot pepper paste ပဲ ရွိလုိ႕ ဒါကုိလုပ္ရတာပါ။
ၾကက္သြန္နီ အလံုးေသးတစ္လံုး နုတ္နုတ္စင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ တစ္မႊာနုတ္ႏုတ္စင္း၊ hot pepper paste စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ နွမ္း နွစ္ဇြန္း၊ ႏွမ္းဆီ နွစ္ဇြန္း၊ ပ်ားရည္ နွစ္ဇြန္း၊ soybean paste ရွိရင္ အနည္းငယ္။
အဲဒါေတြအားလံုး ကုိ နယ္လုိက္ရင္ အသားကင္နဲ႕စားဖုိ႕ ငရုတ္ဆီ ရပါျပီ။

ဆလပ္ရြက္

ငရုတ္သီးစိမ္း

ၾကက္သြန္ျဖဴ

ၾကက္သြန္နီမီးကင္

၃။ တျခားျပင္ဆင္ရန္
ဆလပ္ရြက္ကုိေရေဆးျပီး စစ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖူကုိ ပါးပါးလွီးပါ။ (ၾကက္သြန္ျဖဴ ကုိ အစိမ္းမစားတတ္သူေတြ ကင္တဲ့အထဲ ထည့္ကင္ပါ)
ငရုတ္သီးစိမ္းအၾကီးေတာင့္ကုိ အကြင္းထူထူလွီးပါ။ (ဒါလည္း အစိမ္းမစားတတ္ရင္ ကင္တဲ့အထဲ ထည့္ပါ)

ကင္ျပီးသား၀က္သားျပားကုိ ညွပ္

ဒီလုိအဆင္သင့္ျပင္


ဆလပ္ရြက္ကုိျဖန္႕ ျပင္ထားတာေတြထည့္

ထုတ္ျပီး တစ္ခါတည္းသာ ပါးစပ္ထဲ ထည့္လုိက္ေပေတာ့

၄။ စားၾကစုိ႕
ဆလပ္ရြက္ကုိ လက္ထဲမွာျဖန္႕
၀က္သားကင္ကုိ တစ္လက္မအရြယ္ခန္႕ (အမွန္ေတာ့ ကုိယ္စားခ်င္တဲ့အရြယ္ပါ) ကပ္ေၾကးနဲ႕ ညွပ္ထားတာကုိ ထည့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ လွီးထားတာထည့္
ငရုတ္သီးစိမ္းကြင္းထည့္
ငရုတ္ဆီထည့္
ဆလပ္ရြက္ကုိ ေခါက္၊ အထုပ္ကေလး လုပ္ျပီး ပါးစပ္ထဲကုိတစ္ထုပ္လံုး ထည့္လုိက္ပါ။

အားပါး.... အရမ္းေကာင္းတဲ့ ၀က္သားကင္ပဲ... :P

No comments:

Post a Comment

Penang 4D3N Free & Easy - Intro

ပီနန္က်ြန္း၊  မေလးရွားနုိင္ငံ။ ေအာက္တုိဘာ ၆ ရက္မွ ၉ ရက္။ စေန၊ တနဂၤေနြ၊ တနၤလာ၊ အဂၤါ။ ဒီလုိေတြ စီစဥ္ၾကတာ။ ဒီခရီးကေတာ့ သြားခါနီး ၂ ရက္အ...