ျပည္ပလာတာ




ျပည္သြားတုန္းက မစားခဲ့ရတဲ့ အတြက္ ကုိယ့္ဘာသာ ခ်က္စားျဖစ္တဲ့ ျပည္ပလာတာေလး တင္ပါရေစ။
သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ဆီက ေမးထားတဲ့ နည္းနဲ႕ပါ။

ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား  ၃၀ သားခန္႕
အာလူး ၃ လံုး
ကုလားပဲျခမ္း နုိ႕ဆီဗူး တစ္ဗူးခန္႕
ဂ်င္း ေသးေသး တစ္ခု
ၾကက္သြန္နီ ဥလတ္ တစ္လံုး ( အနွစ္လုပ္ရန္)
ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး တစ္လံုး ( ပါးပါးလွီးျပီး တြဲစားရန္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ မႊာခန္႕
ငရုတ္သီး အစိမ္းမွဳန္႕ (အေရာင္တင္မွဳန္႕) အနည္းငယ္
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ အနည္းငယ္
မဆလာ အနညး္ငယ္
ေဂၚဖီ
သံပရာသီး
ငံျပာရည္
ဆီ
ဆား

အနွစ္အတြက္
ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီး မွဳန္႕တုိကို ေရာေထာင္းထားပါ (သုိ႕မဟုတ္ ၾကိတ္ပါ)

ကုလားပဲ ေရစိမ္

ပဲ အတြက္
ကုလားပဲကုိ အနည္းဆံုး ၄ နာရီခန္႕ ေရစိမ္ထားပါ။ ပြလာျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ျပဳတ္ပါ။ ဆားမထည့္ရပါ။ ေ၀က်တတ္သျဖင့္ အဖံုးဖြင့္ျပဳတ္ပါ။ နူးအိလာသည္အထိျပဳတ္ျပီး ပဲမ်ားကုိ ဇကာျဖင့္စစ္ျပီး အေအးခံပါ။ ပဲရည္ကုိ သြန္မပစ္ပါႏွင့္။ အခ်ိဳရည္ေတြ က်န္ေနသျဖင့္ ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ျပန္ထည့္ရန္ ျဖစ္ပါတယ္။ ပဲမ်ား ေအးျပီဆုိရင္ ဇကာရွိက ဇကာနွင့္တုိက္ခ်ပါ။ ညက္ေနေသာ အနွစ္ရရန္ျဖစ္ပါတယ္။ ဇကာ မရွိပါက ၾကိတ္စက္ထဲ ထည့္ၾကိတ္လုိက္ပါ။


ၾကက္သားကုိ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႕ နွပ္ 

ၾကက္သား အတြက္
ၾကက္သားကုိ အတံုး ေသးေသးေလးေတြ တံုးပါ။ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွဳန္႕ တုိ႕နွင့္ နယ္ျပီး ၄ နာရီခန္႕ နွပ္ထားပါ။

အာလူး အတြက္
အာလူးကုိ အခြံခြာျပီး အတံုး ခပ္ေသးေသး တံုးထားပါ။
(တစ္ခ်ိဳ႕က အာလူးကုိ ဆီအနညး္ငယ္ျဖင့္ အေပၚယံတင္းေအာင္ အရင္ေၾကာ္ပါတယ္)

ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္

ၾကက္ပဲဟင္း ခ်က္ၾကရေအာင္
အုိးထဲကုိ ဆီထည့္ျပီး ဆီပူလာလွွ်င္ ငရုတ္ၾကက္သြန္ေထာင္းထားတာကုိ ထည့္ဆီသတ္ပါ။ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ကုိလည္း တစ္ခါတည္း ထည့္ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ မ်ား အညိဳေရာင္သမ္းျပီး ေျခာက္လာလွွ်င္ ငံျပာရည္ထည့္၊ ျပီးလွ်င္ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကုိ ထည့္လံုးပါ။  ခဏအဖံုးအုပ္ထားျပီး ၾကက္သားမွ ထြက္လာသည့္အရည္မ်ား ခန္းျပီး ဆီျပန္ေသာအခ်ိန္တြင္ အာလူးကုိ ထည့္ျပီး ခဏေမႊပါ။ ျပီးလွ်င္ ပဲျပဳတ္ရည္ကုိ ထည့္ပါ။ ပဲျပဳတ္ရည္ ပြက္ပြက္ဆူခ်ိန္တြင္ ေၾကေအာင္ စကာတုိက္ထားေသာ (သုိ႕မဟုတ္ ၾကိတ္ထားေသာ) ပဲမ်ားကုိ ထည့္ျပီး မၾကာခဏ ေမႊေပးပါ။ ပဲအနွစ္ပါသည့္အတြက္ အုိးကပ္တတ္ပါတယ္။ အေပ့ါအငန္ျမည္းျပီး လုိတာထည့္ပါ။ ၾကက္သားနူးျပီ၊ အာလူးနပ္ျပီဆုိ အုိးကုိ မီးဖုိေပၚမွ ခ်လုိ႕ရပါျပီ။ တစ္ခ်ိဳ႕က အရည္က်ဲက်ဲ ၾကိဳက္ျပီး တစ္ခ်ိဳ႕က ပ်စ္ပ်စ္စားပါတယ္။ ကုိယ္နွစ္သက္သလုိ အရည္ကုိ ခ်ိန္ဆထည့္ပါ။





ျပင္ဆင္ၾကစုိ႕
ပလာတာကုိ ေရခဲေသတၱာထဲက ထုတ္ျပီးျပီးခ်င္း အမာအခ်ပ္ေလးအတုိငး္ပဲ ဆီနညး္နည္းနဲ႕ ေၾကာ္ပါတယ္။ ျပီးရင္ လက္နဲ႕ မႊထားပါ။
ေဂၚဖီကုိ  ပါးပါးလီွးထားပါ။
ၾကက္သြန္နီကုိ ပါးပါးလွီးပါ။
ပူစီနံကုိ အရြက္မ်ား ေခ်ြထားပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္း ေတာင့္ကုိ လွီးထားပါ။
သံပုရာသီး စိတ္ထားပါ။


စားၾကမယ္
မႊထားေသာ ပလာတာကုိ ပန္းကန္ထဲထည့္၊ ၾကက္သားအာလူးပဲရည္ ထည့္၊ ေဂၚဖီ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပူစီနံ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ မဆလာျဖူးျပီး သံပုရာစိတ္ ညွစ္ထည့္ျပီးလွွ်င္ ျပည္ပလာတာတစ္ပြဲ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ။








1 comment:

  1. ၾကိဳက္တယ္ ပုံၾကည္႔ျပီးပုိလုိ႔စားခ်င္ေနမိျပီ

    ReplyDelete

Penang 4D3N Free & Easy - Intro

ပီနန္က်ြန္း၊  မေလးရွားနုိင္ငံ။ ေအာက္တုိဘာ ၆ ရက္မွ ၉ ရက္။ စေန၊ တနဂၤေနြ၊ တနၤလာ၊ အဂၤါ။ ဒီလုိေတြ စီစဥ္ၾကတာ။ ဒီခရီးကေတာ့ သြားခါနီး ၂ ရက္အ...